کوه آرارات در شمال شرقی ترکیه، در مرز ایران و جمهوری نخجوان و ارمنستان قرار دارد. این کوه دارای دو قله آتشفشانی است و بر اساس شواهد بقایای کشتی نوح در این منطقه پیدا شده است.
کوه آرارات، به زبان ارمنی «ماسیس» و به ترکی «آگری داغ» و به کردی «چی یای آگیری» کوهی در شمال شرقی ترکیه است که مرزهای این کشور را از ایران، نخجوان و ارمنستان جدا میکند.
آرارات دو قله آتشفشانی دارد که یکی آرارات بزرگ با ۵۱۳۷ متر ارتفاع و دیگری آرارات کوچک با ۳۸۹۶ متر ارتفاع است. آتشفشان خاموش این کوه یکی از زیباترین و دلانگیزترین چشماندازها را دارد که از نظر گردشگری تا به امروز مظلوم واقع شده و باید توجهات بیشتری به این رشتهکوه شود.
ارتفاع زیاد آرارات بزرگ، باعث تغییر آب و هوای قسمت قله کوه شده است، اگر در ماه اکتبر به آرارات بزرگ سری بزنید، با برف سنگینی مواجه میشوید. آرارات بزرگ به دلیل بلند بودن لقبی دارد که مردم ترکیه به آن دادهاند و لقب او سقف ترکیه است. در طول سالیان دراز کوهنوردان زیادی از سراسر دنیا آرارات را فتح کردهاند.

نمایی از کوه آرارات
کوه آرارات نه تنها برای مردم ترکیه کوهی خاص و باشکوه است، بلکه ارمنیها هم این کوه را مقدس میدانند و همانطور که پیشتر اشاره کردیم، نام این کوه در زبان ارمنی «ماسیس» است. این کوه از دید ارمنیان نماد مقاومت و پایداری است. داستان به همینجا ختم نمیشود، حتی اسم آرارات هم برای ارمنیان بسیار مقدس است و این نام را بر پیشانی باشگاهها و محل کسب و کار خود مینویسند و نام کودکان خود را آرارات میگذارند.

فتح قله آرارات ترکیه
اولین صعود به آرارات
اسناد و مدارک نشان میدهد که تا قرن ۱۳ هیچ فردی موفق به فتح آرارات نشده بود و یکی از اصلیترین دلایل شرایط سخت آب و هوایی بوده است. در سال ۱۸۲۹ اولین فاتح آرارات، «فردریش پراووت» پس از دو بار شکست، آرارات بزرگ را فتح کرد.
آرارات از دید زمینشناسان و باستانشناسان هم کوه مهمی است و هرساله محققان زیادی از کشورهای آلمان، انگلیس و روسیه به کاوش در این کوه میپردازند. زمستانهای آرارات بسیار سخت و طاقتفرسا است و تاکنون محققان و کوهنوردان زیادی در مسیر حرکت خود در این رشتهکوه جان خود را از دست دادهاند.

کوه آرارات در بهار
و اما نکته دیگری که این کوه را متمایز میکند، قرار گرفتن در مسیر حرکت کشتی نوح است. گروه تحقیقاتی هنگکنگ با نام «وزارتخانه بینالمللی تحقیقات کشتی نوح» تکههایی از این کشتی عظیمالجثه را در ارتفاع ۴ کیلومتری بالاتر از سطح دریا یافت شده است. قدمت این تکههای کشتی به ۴۸۰۰ سال قبل برمیگردد. خبر قطعی به دست نرسیده که این تکهها همان تکههای کشتی نوح باشد، ولی بهاحتمال ۹۹ درصد این تکهها مربوط به کشتی حضرت نوح است.

بازسازی از کشتی نوح
برخی از کارشناسان وجود کشتی نوح و طوفان عظیم نوح را رد کردهاند، ولی با پیدا شدن بقایای کشتی فرضیه وجود کشتی نوح شدت گرفتن و حالا دیگر کسی نمیتوان این طوفان عظیم و وجود کشتی را انکار کند. بر اساس بسیاری از داستانهای تاریخی و مذهبی حتی محل فرود آمدن کشتی نوح کوه آرارات ذکر شده است. اولین تکههای این کشتی بزرگ در دهه ۱۹۶۰ کشف شد و عکسهای بقایای کشتی در مجله تایمز منتشر شد. در آن روزها تب و تاب پیدا کردن راز پشت کشتی بالاگرفته بود و محققان زیادی بر روی بقایای بهدست آمده تحقیق کردند.

نمایی زیبا از کوه آرارات
بسیاری از محققان درصدد این برآمدند که تمام شواهد را نادیده بگیرند، ولی شواهد بهقدری محکم بود که دیگر کسی به وجود کشتی نوح و طوفان عظیم شکی ندارد. یکی از بزرگترین رمز و رازهای تاریخ در دل این کوه مشهور نهفته است و هیچکس بهوضوح نمیداند که شرایط جغرافیایی در آن زمان چگونه بوده که در میان کوهستان بقایای کشتی یافت شده است و دانشمندان و محققان هنوز دلیل محکمی برای این موضوع پیدا نکردهاند. شاید بهترین منبع برای رمزگشایی این راز قرآن مجید باشد که بهوضوح سالها قبل از کشفهای انسان این داستان را تعریف کرده است، بدون هیچ کم و کاستی!
نوشته کوه آرارات، شکوه ترکیه اولین بار در ترکی توریسم پدیدار شد.